Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Onderzoek omgeving Aurubis Olen toont arseenconcentraties aan' - Directie : "Aurubis neemt elke milieukwestie héél serieus, actieplan is in uitrol”

foto Aurubis Olen

Sinds maart 2024 onderzoekt Aurubis de immissies van enkele metalen op een meetpost.  De resultaten van deze metingen tonen aan dat acties nodig zijn om vooral de arseenconcentraties te doen dalen. 

 

 

Het bedrijf heeft al actie ondernomen, maar er is verder onderzoek nodig om de oorzaak te vinden om vervolgens organisatorische en procestechnische maatregelen te kunnen nemen om de bron(nen) aan te pakken.

 

 

 

 

"Aurubis neemt elke milieukwestie héél serieus, actieplan is in uitrol", onderstreept Hans Van de Water, Managing Director  Aurubis Olen 

 

"Aurubis neemt elke milieukwestie héél serieus. We zijn actief in dialoog met de Vlaamse Milieumaatschappij en de gemeente. 

 

Momenteel voeren we een nieuwe specifieke meting uit van bepaalde elementen in de omgevingslucht in de omgeving van onze site in Olen. Volgens de richtlijn betreffende de luchtkwaliteit zijn de beoordelingswaarden gebaseerd op jaargemiddelden voor een volledig kalenderjaar. 

 

Daarom is het nu, na 9 maanden van eerste Aurubis-meetresultaten, nog té vroeg om betrouwbare conclusies te trekken. 

 

 

De gemeten emissiewaarden liggen vér onder de grenswaarden die zijn vastgelegd in onze vergunning en in de geldende wetgeving in Vlaanderen en de EU.

 

 

Vorig jaar hebben we onze routines op de site verder verbeterd met een bundel verbetermaatregelen. Die maatregelen maken deel uit van een speciaal actieplan, dat bijvoorbeeld substantiële investeringen in extra filtereenheden omvat.

Die apparatuur is al geïnstalleerd en zal later dit jaar met meer capaciteit in gebruik worden genomen", besluit Hans Van de Water.

 

 

 

 

Resultaten meetpost Olen stellen hoge arseen-concentraties vast

 

"Wat betreft de geleide emissies uit de schoorstenen voldoet Aurubis Olen al lang aan de normen", klinkt het bij de gemeente Olen.

"Naast geleide emissies, zijn er de immissies van metalen in de omgeving. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door fijn zwevend en grof uitvallend stof. De wind neemt het stof mee wanneer het ontsnapt uit gebouwen of wanneer het wegwaait bij het verplaatsen van grondstoffen.

 

 

Aurubis en Umicore volgen de metalen in het grof uitvallend stof al lang op via een kruikensysteem.

 

 

 

Sinds maart 2024 meet Aurubis Olen ook de immissies van lood, cadmium, nikkel, arseen, koper en kobalt in fijn zwevend stof (PM10-stof) via een meetpost ten noorden van het bedrijf, ter hoogte van de Rendelaar.

 

 

Voor lood, cadmium en nikkel voldoen de gemiddelden van 2024 aan de Europese grens- en streefwaarden. 

Voor arseen ligt het gemiddelde van 2024 hoger dan de huidige Europese streefwaarde van 6 ng/m³. Deze streefwaarde wordt in 2030 een grenswaarde. Een nanogram (ng) is een miljardste deel van een gram. Het resultaat van de indicatieve immissiemetingen voor arseen voor 2024 in zwevend stof is 13 ng/m3.

 

 

 

"Gezondheidskundig is een daling noodzakelijk"

 

 

 

"Het arseenjaargemiddelde in Olen ligt boven de gezondheidskundige toetsingswaarde die enkel vanuit het oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid werd opgemaakt en daarom veel strenger is dan de wettelijke norm waarbij ook de technische haalbaarheid en het economisch aspect een rol spelen.  

 

Om het geschatte extra risico op kanker te doen dalen naar een verwaarloosbaar niveau, is het belangrijk dat het bedrijf verder streeft naar een daling volgens het het zo laag als redelijkerwijze haalbaar principe (ALARA: As Low As Reasonably Achievable)."

 

 

Voorlopig worden geen blootstellingsbeperkende adviezen aan de omwonenden gegeven want:

  • het zijn indicatieve metingen waarbij verder onderzoek nog nodig is;
  • de kankerincidentiegegeven tonen aan dat kankers die mogelijks door (zware) metalen kunnen veroorzaakt worden in Olen niet vaker voorkomen dan elders in Vlaanderen;
  • de recente bodemonderzoeken geven geen aanwijzingen dat teeltadviezen nodig zijn.

 

Verdere evolutie van de metingen en de evaluatie van de jaargemiddelde concentraties blijft belangrijk.

De jaargemiddelde resultaten van cadmium, lood, nikkel, koper en kobalt liggen allemaal onder hun gezondheidskundige toetsingswaarde. Er worden geen gezondheideffecten verwacht door langdurige blootstelling."

 

 

Meer informatie

 

Op www.olen.be/immissiemetingen vind je een e-formulier om eenvoudig je vragen te stellen. Deze pagina wordt ook aangevuld met antwoorden op de meest gestelde vragen."

 

Rendelaar, Olen, België

foto Aurubis Olen

Deel dit artikel